Καλύπτοντας όλο το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών που περιβάλλεται από το όρος Αιγάλεω, την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό και τον Σαρωνικό Κόλπο, η έκθεση «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ. Γιάννα Ανδρεάδη», παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, έως τις 29 Ιανουαρίου 2017.

Πρόκειται για μία συμμετοχική έκθεση 110 φωτογραφιών, η οποία συμπληρώνεται με την προβολή 400 εικόνων από 500 συμμετέχοντες, που αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποίηση της Αθήνας. Επίσης, με την ευκαιρία της έκθεσης, κυκλοφορεί το βιβλίο «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ / Fenêtres sur Athènes», από τις εκδόσεις Άγρα, με 180 φωτογραφίες και κείμενα των Jean – Christophe Bailly, Aude Mathé, Γιάννη Τσιώμη και Ντένη Ζαχαρόπουλου.

Tο έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013, μέσω του Facebook, καλώντας τους Αθηναίους να φωτογραφήσουν τη θέα της πόλης μέσα από το παράθυρό τους. Βασική προϋπόθεση, το παράθυρο ή έστω τμήμα του να πλαισιώνει την εικόνα, έτσι ώστε η σχέση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ιδιωτικού και δημόσιου να είναι πάντα εμφανής. Πλαισιωμένο από το παράθυρο, το αστικό τοπίο φαίνεται σαν πίνακας ζωγραφικής. Ταυτόχρονα, το παράθυρο ορίζει το κάδρο της θέας, όπως ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής, διπλή αναφορά στη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Η λήψη πρέπει να είναι, κατά προτίμηση, μετωπική, χωρίς προοπτική παραμόρφωση, για να θυμίζει «αρχιτεκτονική» φωτογραφία και να αναδεικνύει την κάθε θέα.

Από τις 10.000 φωτογραφίες που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, έχει δημοσιευτεί μια επιλογή από 1.840 λήψεις από 520 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και πολλοί εικαστικοί και φωτογράφοι. Κάθε προσωπική θέα είναι αποκλειστική και εκφράζει την προσωπική σχέση του καθενός με τη πόλη. Εκθέτοντας αυτές τις νέες απρόσμενες όψεις, δημιουργείται μια νέα καταγραφή της πόλης και συμπληρώνεται ένα ανεξάντλητο μωσαϊκό, όπου ο καθένας είναι ταυτόχρονα συνδημιουργός, αλλά και θεατής.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου – Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 10.00 – 18.00, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 – 22.00, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: κανονικό: 7 ευρώ, μειωμένο: 3,5 ευρώ.